Benzinkályha,a nagy titok

Benzinkályha 001

Sok rémtörténetet lehet hallani a “nagy öregektől” út szélén porrá égő Zaporozsecekről ha a beszélgetés folyamán szóba kerül a benzinkályha.Valóban ördögtől való találmány?Vagy ha megismeri az ember nem is olyan nagy dolog? Sípos Tamás barátunk diplomamunkájának témaválasztásakor vélhetően ez a misztikum adta a kezdő lökést…Előtte viszont volt egy klubnap.Pontosabban az ELSŐ KLUBNAP!

2011.01.23. első Zaporozsec Klub Nap,Kunszállás
Mindenki hozzon magával még egy benzinkályhát!

Vaskalap kartárs beszámolója:

Ez aztán jól sikerült nap volt!

Személy szerint, stílusosan egy 968A utasaként érkeztem (a jól ismert metálkék) és késő délelőtt már neki is álltunk a benzinkályhák belvilágát megismerni. Összesen tízen voltunk és mindenki kiválasztott magának egy-egy részfeladatot, és arra állt rá. Három kályhát vettünk kezelésben, ebből az egyiknek még orvosi segítséggel sem sikerült a hőmérséklet kapcsolóját kiműteni. Az egyik kis csapat a ventilátorok felújításával foglalkozott, volt aki az izzítógyertyával és az égéstérrel pepecselt. Az én választásom a karburátorra esett. Ezeket atomjaira szedtem, a felületeket síkba csiszoltam (ebből még szállóige lesz!), beáztattam benzinbe, majd kitakarítottam. Ezután következett az összeszerelés, de kipróbálni nem volt lehetőség, mert a papírtömítés mindkét esetben megsérült és ebből majd gyártatok néhányat, amit szét fogok osztani és mindenki beteheti majd a sajátjába. Sajnos az egyik karburátor meglehetősen rossz állapotban volt, az úszó csálén állt, a mágnesszelep össze volt nyomorgatva, és egy rugó is hiányzott belőle. Nyilvánvaló, hogy valamelyik előző tulajdonos próbált rajta valamit barkácsolni, de csak ártott vele. Ehhez új úszó és mágnesszelep szükséges.

Volt ám ebéd is; méghozzá nem akármilyen. A háziak jóvoltából marha illetve birkapörkölt. Évek óta nem ettem birkapörköltet és ez volt számomra a nap egyik meglepetése. Köszönöm!

Ebéd után megnéztük a készülő honlap grafikai tervét, ami mindenki szerint fantasztikus; egy művészi remek.

Természetesen folyamatosan beszélgettünk, valódi import kvaszt kóstoltunk cirill betűs palackból. A kvasz egy sörszerű, ám alkoholmentes vagy kis alkoholtartalmú kellemes ital, valahol félúton a kóla és a barna sör között.

Délután aztán készülődtünk hazafelé; Budapestre, Felsőzsolcára, Gyomaendrődre, Mindszentre. Hazafelé a Zapiban igazolást nyert az állítás, miszerint a Zaporozsec fűtése valóban hatásos.

Végül kellemes meglepetéssel szolgált az autó fogyasztása is: 3 személlyel, fűtéssel együtt 7 l/100 km, ami nem adhat okot panaszra.

Remélem lesz folytatása a dolognak.

Képek:
https://plus.google.com/photos/111821982824353515249/albums/5565461896220080273?authkey=CMaG1sa5u_DCKQ&banner=pwa

http://picasaweb.google.com/111185788380232902605/Benzinkalyha#

 

Sípos Tamás diplomamunkája a Zaporozsec benzinkályhájáról INNEN letölthető.